top of page
jorgenmoltubak.no logo.png
facebook.jpg

Trenger du respons underveis i skrivingen? Bestill manushjelp.

Du jobber med tekst: En novelle eller roman, kanskje en barnebok eller en fagbok. På ett tidspunkt trenger du at noen ser på teksten og hjelper det videre. Hva er bra og bør bevares? Hva har potensial og kan utvikles? Hva fungerer ikke og bør tas bort?

 

Som konsulent og redaktør ser jeg det som min oppgave å være en god leser. En god leser ser det særegne i hvert enkelt bokprosjekt, og velger den responsen som akkurat den forfatteren trenger - akkurat da. Det handler om å kombinere tung tekstfaglig kompetanse med oppmuntrende glimt i øyet.

Jeg er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo, og har også studert psykologi og idéhistorie.  Jeg har jobbet med ulike konsulent- og redaktørtjenester siden 2002.  Har jobbet som konsulent for Fagbokforlaget og Gyldendal Akademisk, og også selv gitt ut bøker på disse forlagene, i tillegg til hos Universitetsforlaget. Har i en årrekke utviklet og holdt skrivekurs, med flere tusen deltakere totalt, gjennom firmaet Eratu - litteraturskolen AS. Denne erfaringen har også gitt meg en unik innsikt i hvordan en god skriveprosess er, og jeg vet at det kan være like viktig å veilede fram en god skriveprosess som de konkrete endringene som må til i teksten.  Jeg jobber ut fra prinsippet om at "gir du en mann en fisk, blir han mett en dag, men lærer du ham å fiske, blir han mett resten av livet". Altså: Fra meg får du, i tillegg til de konkrete innspillene i teksten, gode tips til å utvikle din egen skriveprosess.

Eksempler på tidligere oppdrag
Redaktør:
Hall, Kristian: Livsrikdom (Fakkel forlag)
Brudal, Lisbeth: Empatisk kommunikasjon (Gyldendal akademisk)

Konsulent:
Dahl, Alv A.: Sosial angst og smerte (Fagbokforlaget)
Binder, Per E.: Et oppmerksomt liv (Fagbokforlaget)

Eget forfatterskap: Jeg har gitt ut fem bøker på Gyldendal Akademisk, Universitetsforlaget og Fagbokforlaget. De er innenfor området pedagogikk, skoleutvikling og formidling. Til sakprosabøker å være, regnes de som eksperimentelle, fordi jeg bruker skjønnlitterære virkemidler, og er opptatt av historiefortelling og å ha leseren med meg fra første til siste setning. Dette er teknikker jeg gjerne lærer bort.

Hva kan du sende inn? Jeg jobber mest med sjangere som romaner, noveller, barnebøker og sakprosa som lærebøker og fagbøker. Men har du en annen type tekst, må du gjerne sende en forespørsel. Manus til taler og foredrag kan også sendes inn, og evt. kobles mot øving i presentasjonsteknikk.

Teknisk: Du velger om du vil ha en enkeltkonsultasjon eller en full manusgjennomgang nederst på denne siden. Oppdraget betales ved bestilling. Til gjengjeld er det en "fornøydgaranti" i form av at oppfølging er inkludert. Du kan stille spørsmål og sende tekstprøver på omskrevet tekst i etterkant, uten å betale mer.

Omfang: Til enkeltkonsultasjoner kan du sende inn ca. 10-30 sider (20.000 – 60.000 tegn) av manus + følgebrev. For full manusgjennomgang avhenger prisen av sidetall, regnet ut ved at 2000 tegn inkl. mellomrom = 1 side.

I følgebrevet på inntil én side beskriver du prosjektet. Legg følgebrevet inn i samme fil som teksten– helst først! I følgebrevet kan du skrive det du selv synes er viktig. Har du jobbet lenge med manuset, eller er det et helt nytt prosjekt? Har du skrevet mye før, eller er dette ditt første forsøk? Er det noe spesielt du ønsker at vi skal se på? Slik informasjon gir godt utgangspunkt for dialog.

 

Det nøyaktige sidetallet er ikke det viktigste. Du bør sende inn noe som er en naturlig avsluttet helhet, som et kapittel av en roman eller en novelle i en novellesamling.

Få oversikt over manus. Jeg anbefaler alle å bruke stiler i manus for å få full oversikt. I denne filmen (08:40) kan du se hvordan man gjør det, og her har du et tekstdokument du kan kopiere og bruke som mal.

Responsen: Så lenge bestillingsskjemaet er aktivt, får du respons innen fem arbeidsdager på enkeltkonsultasjoner, og fem-ti arbeidsdager på manusgjennomgang. Unntaket er i de vanlige feriene – påske, jul etc. Se eksempel på hvordan responsen blir gitt.

Bestilling: Instrukser om hvordan du sender inn tekstfilen, kommer i den automatiske bekreftelsesmailen. Du vil også få en manuell mail med bekreftelse på at alt er ok.

 

Bestill her:

manushjelp lesing.jpg
eratulogonov14-360x142.jpg
indieforfatterseminar.png
tekstrespons.png
Design uten navn.jpg
1.jpg
bottom of page